Ergometrie bij kinderen (Nederlands)

52 weeks
All levels
13 lessons
4 quizzes
15 students

Welkom,

Dit is de e-learning Ergometrie bij Kinderen. Deze online cursus bestaat uit een aantal lezingen van inspanningsfysioloog Dr Tim Takken afgewisseld met vragen en opdrachten.
Onderwerpen die aan bod komen:

 • Algemene principes van inspanningsfysiologie;
 • Aerobe en anaerobe prestatievermogen van kinderen in relatie tot leeftijd en ontwikkeling;
 • Inspanningstest protocollen;
 • Vertaling testuitslagen naar een trainingsadvies.

De cursus bestaat uit 11 vooraf opgenomen lezingen en 4 quizzen. Na elk lesonderdeel kunnen vragen gesteld worden. De studiebelasting is 8 uur. De cursus is afgerond wanneer de student minimaal 80% van de lesonderdelen heeft afgerond. Na het afronden van de cursus ontvangt de student een certificaat. De cursusmaterialen blijven voor een periode van 52 weken beschikbaar voor de student. De student kan de cursus in zijn eigen tempo doorlopen.

User Avatar
Dr Tim Takken is universitair hoofddocent en is als inspanningsfysioloog werkzaam in het UMC Utrecht locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Hij publiceerde meer dan 260 wetenschappelijke artikelen en 4 boeken waaronder het boek Inspanningstests en Inspanningsfysiologie bij Kinderen.

2 thoughts on “Ergometrie bij kinderen (Nederlands)

 1. Hoi Tim,

  Ik heb nog 2 vragen.

  Vraag 2 van de laatste quiz (CP casus Godfrey); ik kom ook uit op 62,9% van voorspeld. Op het scoreformulier lees ik dat dit een Milde afname is (61-81%). Dit wordt fout gerekend, het juiste antwoord zou Matige afname moeten zijn (51-60%). Interpreteer ik de tabel op het scoreformulier verkeerd?

  Andere vraag gaat niet over de cursus; welke krachttest(en) adviseer jij om bij kinderen de spierkracht te meten?

  Met vriendelijke groet,
  Suzanne de Graauw.

 2. Beste Suzanne,
  Jouw antwoord is correct. Je hebt de 62% ook correct geïnterpreteerd. Ik heb het antwoord aan laten passen in de cursus.

  Wat betreft de spierkrachttesten: de meest geschikte test is afhankelijk van je doelstelling. Een test met veel normwaarden is de Functioneel Strenght Measure. Deze meet ook veel coördinatie, dus niet alleen kracht. Om te bepalen of spierkracht afwijkend is, is hand-held myometrie ook zeker geschikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.