Hoeveel moeten kinderen bewegen?

Hoe vaker je beweegt, hoe beter het is!

Bewegen is leuk en ook heel belangrijk. Het blijkt dat hoe vaker, langer en intensiever de beweging is, hoe beter het is voor je gezondheid. Kinderen moeten eigenlijk iedere dag minimaal 60 minuten fysieke activiteit uitvoeren. Dit zijn activiteiten waar je hart sneller van gaat kloppen en waardoor je meer gaat ademen. Het beste is om allemaal verschillende soorten activiteiten te doen. Zoals fietsen naar school, tikkertje spelen op het schoolplein, klimmen in een klimrek of een boom en voetballen in het speelkwartier. Probeer ook om drie dagen per week te sporten waarbij je veel spieren gebruikt en je lekker moe wordt. Daarvan raken je spieren in een betere conditie en ga je ook nog beter slapen.

Ga lekker buitenspelen!

Sommige volwassenen zijn bang dat er ongelukken gebeuren tijdens het spelen. Natuurkijk kan er iets gebeuren; je kunt vallen waarbij je een blauwe plek kan oplopen of je enkel verzwikken bijvoorbeeld. Maar het blijkt dat bewegen gezonder is dan stilzitten. Ook is het zo dat een uitdagende omgeving veel leuker is om te spelen. Het blijkt namelijk dat kinderen die buiten in een natuurlijke omgeving (veldje, bosjes, natuurspeeltuin) spelen zich beter ontwikkelen dan kinderen die dit niet (kunnen) doen. In een natuurlijk omgeving kun je zelf verzinnen wat je wilt doen; dat maakt dat kinderen dit veel interessanter vinden dan in saaie voorgefabriceerde speeltuintjes. Kinderen die meer in een natuurlijke omgeving spelen kunnen later in hun leven veel beter met stress omgaan.

Spelen als het regent…

Als het op een vrije dag nu erg slecht weer is dan kan het zo zijn dat je geen zin hebt om buiten te spelen. Maar als je binnen blijft, dan moet je proberen om nooit langer dan 30 minuten achterelkaar te blijven stilzitten achter je (spel)computer, tv of tablet. Probeer minimaal iedere 30 minuten kleine beweegmomenten in te bouwen van minimaal twee minuten, waarbij even gaan staan al voldoende is, maar lopen nog beter.

Hoeveel moeten kinderen bewegen?

In dit plaatje staan de adviezen nog even op een rijtje:

 • Zo min mogelijk stil zitten;
 • 3 keer per week sporten en activiteiten waarvan je sterker wordt;
 • Elke dag bewegen zodat je merkt dat je sneller gaat ademen en je hart sneller gaat kloppen;
 • Probeer zoveel mogelijk te bewegen in het dagelijks leven;
  • Neem de trap in plaats van de roltrap of lift.
  • Ga als het kan op de fiets of lopend naar school (en niet met de auto).
  • Ga de hond uit laten of help je ouders in de tuin.
  • Ga buitenspelen (in de natuur) met je vrienden of vriendinnen.

 

Veel beweegplezier!