Waarom is bewegen goed voor kinderen?

Bewegen is leuk en heel belangrijk!

Kinderen lopen vandaag de dag een aanmerkelijk gezondheidsrisico. Dit komt omdat ze steeds minder bewegen door computergebruik, internet, tablet/mobiele telefoon, televisie kijken en vaak ongezond eten. Ook zijn er minder sportmogelijkheden vanwege bezuinigingen in de meeste gemeenten of omdat het de ouders te veel geld kost. Er is ook een afname van het aantal uren schoolgymnastiek in de week. Daarom krijgen steeds meer kinderen steeds vaker zogenaamde inactiviteit-gerelateerde ziekten zoals overgewicht, obesitas en vermoeidheidsklachten.

Waarom is een goed fitheidniveau belangrijk?

De oude Grieken kenden al volkswijsheden als “rust roest” en “use it or loose it”. Maar spreekwoorden en gezegdes vormen geen wetenschappelijk bewijs. Er zijn al heel veel onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat fysieke fitheid en bewegen belangrijk zijn voor onze gezondheid. Door voldoende beweging maak je je botten en spieren sterker en zit je lekkerder in je vel. Daarom is bewegen belangrijk.

Sport en fitheid

Ook om te sporten is fitheid belangrijk. Naast, onder andere techniek en tactiek, zijn lichamelijke factoren erg belangrijk voor je prestatie. Deze lichamelijke factoren zoals kracht, snelheid en uithoudingsvermogen zijn te verbeteren door training. Voor een sporter is het van belang om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Een duursporter wil een zo groot mogelijke fitheid hebben om zo hard mogelijk te kunnen fietsen, schaatsen of hardlopen. Daarom moeten sporters ook trainen om hun fitheid te verbeteren.

Bewegen en leren

Veel mensen zijn bang dat je door sporten minder op school gaat presteren. Ze denken dat je door sport moe wordt en dan geen energie meer hebt voor de les. Dat blijkt niet waar te zijn. Kinderen die meer gaan sporten kunnen zich juist beter concentreren in de klas en halen daarom betere leerprestaties. Het is dus goed om – voordat de les begint – te bewegen. Daarom is het belangrijk dat kinderen op de fiets of lopend naar school gaan. Dan heb je al een portie beweging voordat de school begint al gehad, en kan het leren goed beginnen.